018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

ZUM i SINOS traže smenu Saše Mirkovića (VIDEO)

Komentari: isključeni

Zbog objavljivanja nevažećeg rešenja o formiranju Radne grupe za izradu Nacrta zakona o elektronskim medijima, obmanjivanja javnosti i članova Radne grupe, kršenja člana 77. Zakona o državnoj upravi i člana 41. Poslovnika Vlade, Sindikat novinara Srbije i Koalicija zaposlenih u medijima, zahtevaju da Vlada Srbije smeni pomoćnika ministra kulture i informisanja Sašu Mirkovića.

Sindikat novinara Srbije i Koalicija zaposlenih u medijima traže da se medijski zakoni povuku iz procedure, da se formira nova Radna grupa u kojoj će biti zastupljene sve zainteresovane strane i da se ceo proces izrade medijskih zakona vrati u demokratske i zakonske tokove.

Predsednica SINOS-a Dragana Čabarkapa izjavila je da nacrti zakona o javnom informisanju, elektronskim medijima i javnim servisima moraju biti usaglašeni sa Ustavom, Medijskom strategijom i međunarodnim konvencijama. Ukoliko Vlada ne povuče predložene zakone, Čabarkapa je najavila da će tri udruženja organizovati proteste u svim većim gradovima i pozvati građane da odbrane javni interes i pravo na objektivno informisanje.

Direktor „Niške televizije“ Boban Rajković ukazao je da Ustav Srbije predviđa da svaka jedinica lokalne samouprave ima pravo da osniva medije i upozorio da bi gašenje gradske televizije u Nišu „bilo katasrofalno“.

„Apelujemo na nadležne da konačno obaveste pomoćnika ministra kulture i informisanja Sašu Mirkovića da medijski zakoni nisu uslov za otvaranje pretpristupnih pregovora. To što se pomoćniku ministra žuri, ne sme biti razlog da se usvoje protivustavni i nelegitimni zakoni“, rekla je predsednica Sindikata „Studija B“ Jelena Vučićević.

Jučerašnja izjava glavnog pregovarača sa Evropskom unijom, Tanje Miščević, „da medijski zakoni nisu uslov za otvaranje pregovora“ potvrdila je ono što SINOS i ZUM od početka ističu.

Direktor RTV „Vranje“ i kopredsednik Koalicije ZUM Zoran Veličković najavljuje da će se, zajedno sa građanima, boriti da se nacrti medijskih zakona ne usvoje.

Predstavnica Kragujevačke inicijative i glavna i odgovorna urednica RTV „Pančevo“ Nevena Simendić naglasila je da se ta organizacija ne zalaže za to da lokalni mediji ostanu u vlasništvu lokalnih samouprava. Regionalni medijski servisi su optimum za informisanje građana u regionima, naglasila je Simendić. Direktor RTV „Ćuprija“, Bojan Knežević, pozvao je ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da odgovori ko je autor medijskih zakona i ko je mesecima obmanjivao javnost.

„Iako je nedavno postao ministar i nema veze sa prethodnim mutnim radnjama, moraće da vadi kestenje iz vatre“, rekao je Knežević.

Pomoćnik vojvođanskog sekretara za informisanje Kalman Kuntić ističe da odvajanje uticaja države na uređivačku politiku medija ne zahteva njeno povlačenje iz vlasništva i da se taj cilj postiže drugim mehanizmima koji su primenjeni u evropskim državama.

Zemlje EU, kao što su Mađarska, Slovačka ili Rumunija, mogu nas prozvati zbog redukovanja prava na informisanje njihovog naroda u Srbiji i usporiti i učiniti težim ulazak Srbije u EU, zaključio je Kuntić.

Konferencija za novinare pod nazivom „Medijska reforma, od rasprave do obmane“, počela je minutom ćutanja u čast preminulog direktora RTS-a, barda srpskog novinarstva Aleksandra Tijanića.

 

Povezane vesti