018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zorana Mihajlović: SNS u januaru o izborima

Komentari: isključeni

Srpska napredna stranka mogla bi u prvih 10 dana januara 2014. da donese odluku o tome da li će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, izjavila je potpredsednica SNS-a i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

„Odluka o tome da li će biti izbora zavisiće od toga da li zaista želimo reforme u 2014. godini i kojom brzinom hoćemo to da radimo“, rekla je Mihajlovićeva u intervjuu za agenciju Beta i istakla da vanredni parlamentarni izbori ne mogu da uspore evropski put Srbije.

Potpredsednica najjače stranke vladajuće koalicije je kazala da na sastancima stranačkih organa SNS-a nije „vremenski određivano“ kada će biti doneta odluka oko izbora, iako više članova stranke izlazi u javnost i govori da je za ili protiv izbora.

„To je u redu do sednice Predsedništva koja će biti održana u najkraćem vremenskom periodu, gde ćemo sesti i reći naš stav kao trenutno najjača stranka u Srbiji“, rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije je napravila političke iskorake i uradila odlične stvari.

Ocenjujući da je početak pregovora sa EU odlična vest za Srbiju i da daje mogućnost da se to iskoristi da društvo da bude uređenije, napomenula je da to samo po sebi nije dovoljno.

„Ljudi moraju da žive bolje, sada to možemo da omogućimo i to je razlog zbog koga se ja zalažem za izbore. Mislim da stvari moraju da idu mnogo brže i efikasnije“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka energetike otpužila je generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića da je prepreka za reformu tog javnog preduzeća koje pravi gubitke.

Mihajlovićeva je rekla da je, kada neko kaže da će vanredni izbori usporiti evropski put Srbije, isto kao kada potpredsednik Socijalističke partije Srbije i istovremeno generalni direktor Srbijagasa (Dušan Bajatović) kaže da SPS nije kočnica reformama.

„Možda SPS nije, ali generalni direktor ‘Srbijagasa’ očigledno jeste kočnica reformama tog preduzeća“, istakla je Mihajlovićeva.

Ministarka energetke je naglasila da svaki dan koji se gubi u tome što se ne reformiše Srbijagas državu košta ne samo novca već i otvorene mogućnosti da neko preuzme to preduzeće za dugove.

„Sigurana sam da to Vlada Srbije neće, a posebno neće Ministarstvo eneretike, jer su ‘Srbijagas’ i ‘Elektroprivreda Srbije’ dva stožera u eneregetici Srbije i ne treba da se privatizuju nego da budu razvojna sanša zajedno sa svim infrastrukturnim projektima“, rekla je Mihajlovićeva.

Najavila je da će u narednih mesec dana „Srbijagas“ biti finansijski restukturiran, ali da pored toga mora da se uradi i organizaciono reformisanje.

„To znači postojanje dva preduzeća, koja će biti akcionarska društva u državnom vlasništvu. Jedno će se baviti pre svega Južnim tokom, odnosno gasovodima na visokom pritisku, a drugo distribucijom“, navela je Mihajlovićeva.

Istakla je i da nije postojala politička volja da se „Srbijagas“ i ostala javna preduzeća reformišu, što je još jedan od razloga za vanredne izbore.

(RTS)

Povezane vesti