018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zoran Predić:” Daljinsko grajanje više ne može biti socijalna tekovina” (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

“Ministarstvo rudarstva i energetike završenu grejnu sezonu smatra uspešnom, bez obzira na teškoće koje su je pratile. Svi problemi rešavani su u hodu, a na krajnjeg korisnika se nisu odrazile“. Ovo je rekao državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Predić, posle sednice Upravnog odbora udruženja “Toplane Srbije“ održanoj u Nišu.

Daljinsko grajanje u Srbiji više ne može biti socijalna tekovina koju će potrošači plaćati koliko i kad požele. S takvom politikom korisnici u pojedinim gradovima su se grejali džabe, napravivši dug veći od godišnje potrošnje energenata, upozorava državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Predić. Način formiranja cene grejanja Vlada bi trebalo da donese za mesec ipo dana.
Lokalna samouprava isključivo je odgovorna da li će građanima omogućiti isključenje sa toplovodne mreže, ali pod uslovom da ne budu oštećeni oni koji i dalje žele da koriste usluge Toplane.
Gradski oci u više navrata najavljivali su donošenje odluke o isključenju sa toplovodne mreže. Takav dokument međutim još nije donet.
Kako je najavljeno, problemi koji prate ovu delatnost biće rešeni donošenjem posebnog Zakona o grejanju, Zakona o izmirivanju dugovanja i deličmicnoj izmeni Zakona o potrošačima. Ministartvo rudarstva i energetike nalaže Toplanama da već sada počnu sa remontom i nabavkom energenata, kako bi narednu grejnu sezonu dočekale spremno.