018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Značajan broj intelektualaca svake godine napusti Srbiju (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Oko 32.000 stanovnika godišnje napusti Srbiju u potrazi za boljim uslovima života. Od tog broja,15 odsto je visokobrazovanih, zbog čega se sve više govori o fenomenu nastanka intelektualne dijaspore-novih naučnih kolonija migranata u svetu.
Novi talas migracija intenzivirao se u eri globalizacije, posebno u poslednje tri decenije. Naučnih kolonija danas je najviše u Severnoj Americi, Kanadi, Australiji, Nemackoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Svake godine u te zemlje ode oko 4.000 visokobrazovanih Srba, jer u matičnoj zemlji nemaju mogućnost napredovanja. Ukoliko bi se I vratili, njihovo znanje ne bi bilo funkcionalno u zemlji čija tehnologija kaska za onom u svetu.
U sastavu mnogoljudne dijaspore u svetu, koju čini oko 4 miliona Srba, ima oko 3.000 sa visokim obrazovanjem. Najviše je elektroničara, lekara, ekonomista, matematičara, hemičara i programera. Oni mogu odigrati značajnu ulogu ne samo u prenošenju tehnoloških inovacija, izboru strategije razvoja u zemlji, modernizaciji menadžmeta, prilivu stranih investicija.
U svetu trenutno ima oko 1300 asocijacija Srba čiji se potencijal može koristiti za nacionalni razvoj. Apostrofira se i uloga Fakulteta i Univerziteta u formiranju evidencije o studentima koji su otišli i rade van zemlje, kako bi se uspostavila mreža komunikacije za obostranu korist i uvećale šanse za njihov eventualni povratak u Srbiju.