018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Životna sredina i mi

Komentari: isključeni

Kod svakog petog pacijenta u Srbiji ustanovljeno je da su na nastanak bolesti uticali faktori životne sredine, rekla je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović. Iako je u Nišu i na jugoistoku možda životno okruženje manje zagađeno, u odnosu na, recimo Bor ili Pančevo, ne može osporiti da su i ljudi ti koji ga zagađuju.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović rekla je da je veza životne sredine i zdravlja čoveka izuzetno značajna, zbog čega njeno očuvanje mora ostati prioritet – to potvrđuju i najnoviji podaci Ministarstva.

Vlada Srbije je još 2009. godine usvojila Plan akcije za životnu sredinu i zaštitu dece od 2009. do 2019. godine Zakona o zaštiti životne sredine. Time je, kažu stručnjaci, data prilika da medicina i ekologija udruže snage.

Zagađenost životne sredine je jedan od rizičnih faktora u nastajanju respiratornih bolesti. U Nišu, srećom, vazduh nije mnogo zagađen. Iako je mnogima država dežurni krivac za nezdravu životnu sredinu, fer je zapitati se koliko smo i sami za to krivi? Nišlije kažu da je protv nesavesnih građana najbolje izboriti se «šibanjem po džepu».

Stručnjaci poručuju – lako je pričati «Očistimo Srbiju», ako će već u toku noći reke ponovo biti deponije, a ulice, umesto sa više bicikala, preplavljene automobilima. Zdrava životna sredina trebalo bi da bude zajednička borba, ne samo radi nas, već i radi onih posle nas.

Povezane vesti