018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

“Život bez nasilja-zejedno za bezbedniji Niš“ (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

“Stopa nasilja u Nišu značajno je manja u odnosu na pre tri godine. Bez obzira na taj podatak, multisektorsku saradnju i dalje treba poboljšavati kako bi nivo nasilja i krivičnih dela bio što manji“, zaključak je okruglog stola “Život bez nasilja-zejedno za bezbedniji Niš“ kojeg su, u gradskoj kući, organizovali lokalna samouprava i ovdašnja policijska uprava.
Svaka druga žena na ovom području bila je izložena nekom obliku nasilja u porodici, kaže statistika. Samo u poslednjih godinu ipo dana, na taj način, bilo je uznemiravano njih 37,5 odsto.
Niš čini sve kako bi se unapredili mehanizmi zajedničkog delovanja na podizanju nivoa bezbednosti. Posebno je važna saradnja između državnih institucija, nevladinog sektora i policije.
Iz policije kažu da imaju dobru saradnju sa sudom, tužilaštvom i Centrom za socijalni rad. Preventivno deluju u školama, kroz predavanja o uzrocima i posledicama narkomanije.
Tokom poslednje dve nedelje u kontrolnim akcijama niška policija uhapsila je 7 lica sa poternice i otkrila veliku količinu narkotika. Na taj način smanjen je broj narušavanja javnog reda i mira, zbog čega će, prema Grekulovićevim najavama, ovakve kontrole biti nastavljene.
Inače, na preventivni rad u školama, pored ostalih, ukazuje i načelnik nišavskog okruga.
Pored međusektorske saradnje, dobre rezultate u smanjenu nasilja dali su i konkretni programi Centra za socijalni rad.
Podizanje svesti stanovništva o činjenici da je problem nasilja rešiv, jeste ključna stavka u borbi protiv ove sociopatske pojave, složili su se učesnici okruglog stola. Oni su ohrabrili žrtve da ne ne trpe nasilje, jer postoje ustanove koje taj problem rešavaju, i podsetili, da je za nasilnika, propisana kazna zatvora do 15 godina.