018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zimska oprema obavezna za sva vozila (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Zimska oprema u Srbiji je obavezna za sva vozila u periodu od 1. novembra do 1. aprila. Vozila moraju biti opremljena najmanje zimskim gumama na pogonskim točkovima i odgovarajućim lancima u priboru. Tragom informacije da to ne važi i za autobuse, Niška televizija je istraživala i dobila odgovor od stručnih lica da ukoliko su vremenske prilike u toku zime takve da nema snega i leda na kolovozu, da zimski peumatici nisu obavezni. Upravo taj deo pravila neodgovorna autobuska preduzeća i koriste, zbog čega gradske uprave svake godine javnim tenderima i biraju preduzeća koja će prevoziti Nišlije.

Klizav put, nezgodna krivina, uzbrdica, i stvari za čas izmaknu kontroli. Srećom, bez povređenih i bez štete. Autobus koji prevozi putnike iz Niša, preko Pasjače i Oreovca, morao je na kraju da se izvlači iz jarka. To je bila slika krajem novembra koja je izazvala razne reakcije kada se saznalo da se to dešava autobuskim prevoznicima koji su bez obzira na Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima u vozilu u saobraćaju imali letnje umesto zimskih guma, rekao je gostujući u emisijji „Pod lupom“, gradski većnik Žarko Ranković.

Ipak u delu Pravilnika koji se odnosi i na obaveznu zimsku opremu stoji da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Ukoliko su vremenske prilike u toku zime takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni. Upravo taj deo Pravilnika koriste neodgovrni autobuski prevoznici, zbog čega će gradske službe od sledeće godine imati strože pravilnike oko biranja preduzeća koje će obavljati usluge javnog gradskog prevoza u Nišu, kaže Ranković.

Podsetimo, ako nema snega, leda i poledice, u zimskom periodu mogu da se koriste i letnje gume na svim točkovima, ali šara na gazećem sloju pneumatika mora biti najmanje četiri milimetra, kao i kod zimskih guma. Ipak, stručnjaci upozoravaju da svi automobili i autobusi koji se kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljeni i zimskim lancima u prtljažniku, dok autobusi i kamioni moraju da imaju i lopatice za čišćenje snega. Zanimljivo je da te lopate ne važe i za vozila javnog gradskog prevoza.

 

 

 

Povezane vesti