018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zgrada propada, restauracija skupa

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Banovinska zgrada na Sinđelićevom trgu, koja je kulturno dobro grada, propada, a restauracija fasade je skupa, jer ona mora da zadrži originalan izgled. Stanari žele da delom finansiraju obnovu, ali im je neophodna i pomoć Grada.

Banovinska zgrada na Sinđelićevom trgu propada. Delovi fasade otpadaju, a krov prokišnjava. Zgrada je sagrađena 1938. godine po projektu arhitekte Tatarinova, čije je delo i zgrada Narodnog pozorišta. Ona je kulturno dobro grada i njen izgled ne sme da bude promenjen, a restauracija bi koštala puno, jer je tehnika gradnje korišćena u to vreme skupa. Stanari su voljni da delom finansiraju obnovu, kako bi njihova zgrada uz Narodno pozorište, Učiteljski dom i mnoge stare građevine služile na ponos gradu.

Gradski većnik Srđan Vasković, zadužen za sektor planiranja i izgradnje kaže da u budžetu grada postoji novac za obnovu fasada građevina koje su od kulturnog značaja, ali da je za konkretne korake neophodna ovakva inicijativa građana. U niškom Zavodu za zaštitu spomenika kažu da sličan problem imaju i stara zgrada Žandarmerije u Episkopskoj ulici kao i stambena zgrada u Prijezdinoj.

Povezane vesti