018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Žeteoci sela Sečanice zadovoljni prinosom (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Prvi otkosi hlebnog žita pali su u ataru sela Sečanica u opštini Crveni krst. Žeteoci su, i pored svih nedaća, zadovoljni ovogodišnjim prinosom koji se kreće od dve do četiri tone po hektaru.

Posle nedavnog nevremena koje je zahvatilo ovaj kraj u opštini Crveni krst su smanjili već dogovorenu cenu kombajniranja, koja sada iznosi 12 000 dinara po hektaru, kaze predsednik opštine prof. dr Miroslav Milutinović.

U ataru sela Sečanica na teritoriji gradske optine Crveni krst žeteoci uveliko skupljaju ovogtodišnju letinu.

Ratari u Sečanici zadovoljni su ovogodišnjom letinom. Od države ipak očekuju više podsticajnih sredstava, kako bi se mladi motivisali da ostanu na selu.

Nedavno nevreme sa olujnim vetrom i gradom nanelo je veliku štetu selima. Osiguranje useva kod osiguravajućih društava, subvencionira lokalna samouprava i resorno ministarstvo sa 80%. To je najbolji način da se osigura letina, kaže Ivan Petković iz Uprave za poljoprivredu i razvoj sela grada Niša.

Poslednja obilna kiša nepovoljno je uticala na kvalitet hlebnog zrna. Povećan je i procenat vlage, pa agronomi preporučuju sušenje pšenice pre skladištenja.

Poljoprivrednici koji daju svoju pšenicu otkupljivačima nisu zadovoljni ponuđenom cenom, koja varira od klase i kvaliteta, a kreće se od 15 do 20 dinara za kilogram.

Povezane vesti