018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Žene se plaše nasilja, a muškarci ekonomske situacije (VIDEO)

Komentari: isključeni

Žene u Srbiji se ne osećaju bezbedno zbog porasta kriminaliteta i nasilja, dok muškarci strepe zbog loše ekonomske situacije.

Ovo su rezultati istraživanja koje je sprovedeno u okrivu projekta “Ka rodno osetljivoj strategiji bezbednosti grada Niša”.

Sprovedeno istraživanje potvrdilo je očekivanje da među muškarcima i ženama postoje znatne razlike u prepoznavanju ugrožavajućih faktora u društvu i osećanja nebezbednosti i straha od kriminaliteta u različitim životnim situacijama.

Cilj ovog projekta jeste da se u Okrivu strategije razvoja grada Niša, ukaže na nedostatke i pravilno sagleda bezbednost svih građana.

U istraživanju straha od kriminaliteta, anketirano je 512 punoletnih ispitanika koji imaju prebivalište na teritoriji svih pet gradskih opština. Upitani da procene najznačajnije probleme u svom gradu i muškarci i žene su smatrali da je najveći problem zloupotreba psihoaktivnih supstanci, ali razlika postoji u senzibilnosti za seksualno nasilje i trgovinu ljudima čiji značaj uviđaju žene u značajno višem procentu.