018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Žene protiv nasilja“: Izostala pravovremena reakcija nedležnih (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Povodom smrti 26 godišnje Žakline iz Jagodine, koju je na smrt pretukao suprug posle jedne televizijske emisije, mreža „Žena protiv nasilja“ smatra da je izostala pravovremena reakcija nadležnih i poziva javnost da bojktuje takve medijske sadržaje.

Psiholozi, ipak, upozoravaju da ključ borbe protiv porodičnog nasilja nije u reakciji posle nekog nemilog događaja, već da je potrebno sistemski raditi na preventivi i edukaciji žena ali i celokupnog društva da nema pravdanja za bilo kakvo nasilje.

Žrtva porodičnog nasilja Žaklina iz Jagodine još ranije je imala problema sa svojim mužem, što je bilo vidno i u televizijskoj emisiji gde je bila snimljena sa vidnim povredama na licu, navodi se u saopštenju mreže „Žena protiv nasija“. Ova organizacija smatra da je izostala reakcija nadležnih i poziva javnost da se uključi u borbu protiv sadržaja koji podržavaju predrasude o muškom nasilju prema ženama. Nažalost ovo nije prvi slučaj porodičnog nasilja sa smrtnim ishodom, kaže psiholog Ivana Nerubacki i da za to ne treba kriviti samo medije.

Da je saradnja medija i institucija ključna u borbi protiv nasilja slaže se i direktorka Sigurne kuće u Nišu. Ona podseća i da nema pravdanja za nasilje iako je u pomenutnom slučaju nasilnik i sam bio žrtva zlostavljanja u detinjstvu.

U Sigurnoj kući u Nišu trenutno boravi 8 žena i dvoje dece, ali da se iz dana u dan situacija menja, zahvaljujući između ostalog i Sporazumu o međusektorskoj saradnji 17 niških institucija koje brzo i efikasno deluju u slučajevima nasilja u porodici.

U Srbiji postoji nacionalna kampanja kojom se radi na unapređenju svesti o problemu porodičnog nasilja, a nedavno je otvorena još jedna Sigurna kuća u Vranju, koja će pokrivati ce Pčinjski okrug, uključujući i opštine Trgovište, surdulica, Bujanovac, Preševo, Vladičin Han i Bosilegrad.

https://youtu.be/53wH2BeL4EA

Povezane vesti