018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Žene izbegavaju skrining dojke

Komentari: isključeni
Tagovi:

Iako je niški Dom zdravlja pre dve godine dobio mamograf i svu prateću opremu, ovoj Ustanovi se na redovne preglede dojki, još uvek javlja relativno mali broj žena. Zato iz ove ustanove apeluju na osiguranice da dolaze na preventivne preglede, odnosno da se odazovu nacionalnom skriningu, koji je započeo pre 13 dana.

Zbog visoke smrtnosti od raka dojke, pre dve godine 39 zdravstvenih institucija širom Srbije dobilo je mamografe – poklon Vlade Japana. Među njima bio je i niški Dom zdravlja, koji je za te namene edukovao četiri radiologa. Tokom prethodne dve godine, kroz ovu vrstu pregleda prošlo je oko 800 žena i devojaka, što je nedovoljno, s obzirom na to da bi, u okviru započetog skrininga, godišnje trebalo da bude pregledano 2500 pacijentkinja. Rezultati su poražavajući i u prvoj nedelji skrininga, jer se od 30 pozvanih osiguranica odazvalo duplo manje.

Dom zdravlja pacijentkinje na skrining poziva telefonom, uz tačno zakazano vreme pregleda.

Svake godine u Srbiji od raka dojke oboli 4000 žena, a premine 1600, podaci su Ministarstva zdravlja. Ukoliko se otkrije na vreme, uz pravilnu terapiju i adekvatnu negu, rak dojke je izlečiv u 97 odsto slučajeva, a skrining i preventiva, osim što spasavaju život, značajno smanjuju i troškove lečenja.

Povezane vesti