018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Žene invalidi često žrtve nasilnika (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

“Žene invalidi su četiri puta više izložene nasilju nego žene bez invaliditeta. Lokalna zajednica je dužna da svim građanima i građankama obezbedi iste mogućnosti u svim sferama društvenog života, a jedna od njih jeste i pružanje sistemske podrške ovoj ugroženoj populaciji“, zaključak je Tribine organizovane povodom obeležavanja Nedelje žena sa invaliditetom.

S obzirom na to da nasilnik uglavnom pomaže ženi sa invaliditetom u obavljanju osnovnih životnih funkcija, ona se ne usuđuje da pokrene bilo kakav postupak protiv njega, jer, u protivnom, nema ko da joj pruži asisistenciju. Strah da će se nasilje pojačati zadržava je u potčinjenom položaju, zbog čega joj je neophodna sistemska podrška.

Srbija se mnogim međunarodnim dokumentima obavezala da će obezbediti ravnopravnost svojim stanovnicima u svim segmentima društva. Odluke države o ostvarivanju prava žena sa invaliditetom treba da sprovodi i lokalna zajednica.

Strategiju održivog razvoja, Skupština Grada bi trebalo da usvoji u decembru. Do uspostavljanja sistemske podrške, žene sa invaliditetom, pomoć mogu dobiti u sedištu niškog ogranka nevladine organizacije “… iz kruga“.

Na tribini je zaključeno i da država strožom primenom zakona treba da se angažuje na iskorenjavanju nasilja, i da svojim stavom osnažuje značaj i ulogu porodice.

Povezane vesti