018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zemljište za koje je zainteresovan „LIDL“ u procesu restitucije (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Zemljište na kome se nalazi nekadašnja Kasarna „Crvena zvezda“ je u procesu restitucije, jer su se javili nasledici nekadašnjeg vlasnika.

Parcela veća od hektara je u Master planu Vojske Srbije kao objekat koji vojsci više ne koristi, pa je grad zainteresovan da je otkupi i po istoj ceni proda za sada je jedinom zainteresovanom kupcu – nemačkom trgovinskom lancu „LIDL“, kažu u Upravi za imovinu.

Nemački trgovinski lanac LIDL zainteresovan je da napravi objekat na parceli na kojoj se nalazi kasarna „Crvena zvezda“ na Apelovcu. Kasarna je u Master planu Vojske Srbije, kao objekat koji vojska više ne koristi, a Grad je zainteresovan da parcelu otkupi za milion evra, na koliko je procenjena njena vrednost. Ista suma bi bila početna cena na licitaciji za prodaju zemljišta, a LIDL je za sada, jedini zainteresovani kupac, kažu u Upravi za imovinu. Međutim, Agenciji za restituciju javili su se naslednici, čijem je dedi SFRJ ’52. godine nacionalizovala više od hektara zemlje na kojoj se nalazi kasarna.

U Upravi za imovinu kažu da bi Grad imao višestruku korist od ovog zemljišta, ali da je neće kupiti ukoliko od države ne dobiju garancije da će naslednici biti obeštećeni.

Međutim, naslednici ne žele obeštećenje koje će, veruju, biti višestruko manje od procenjene vrednosti zemlje. Kako kažu, ukoliko im država vrati zemlju, spremni su da je prodaju LIDL-u, ali po tržišnoj ceni. Nemački investitor je već kupio parcelu od 90 ari kraj Nišave na raskrsnici Vizantijskog i Bulevara Medijana. Ovde su već počeli radovi, a kako je najavljeno, treba da budu završeni do kraja godine. LIDL je zainteresovan za gradnju još jednog objekta u blizini Železničke stanice, ali Grad za sada nema odgovarajuću parcelu koju bi mogao da ponudi u ovom delu grada, pa će Nemci morati da se dogovore sa privatnim vlasnicima, kažu u Upravi za imovinu i dodaju da su LIDL-u ponudili parcelu u naselju Branko Bjegović.

U Agenciji za restituciju, porodica Igić je, kako kažu, dobila odgovor da će ovaj predmet zbog velike gužve, rešavati tek sredinom naredne godine. Ostaje pitanje kako će ova procedura uticati na izgradnju trgovinskog objekta koji važi za jedan od najjeftinijih u Evropi, koji bi ujedno bio i jedina velika trgovina u ovom delu grada.

Povezane vesti