018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju kao nastavni predmet ? (VIDEO)

Nedostatak informisanja mladih o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, može dovesti do brojnih neželjenih posledica poput preranog i nezaštićenog seksualnog odnosa, iskorišćavanja ili nasilja. Svaki osmi učenik sa 14 godina već ima seksualne odnose, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlja Vojvodine. Upravo iz tog razloga sa novom školskom godinom, Vojvođani su dobili i novi predmet-Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju. Ipak, o ovoj temi se na jugu Srbije, još uvek dovoljno ne govori.

Iako bi prva saznanja o seksualnim odnosima i očuvanju reproduktivnog zdravlja trebalo da dolaze iz porodice, sve češće to nije slučaj. Većina mladih informacije o ovoj temi dobija od svojih drugara ili na internetu, pokazalo je istraživanje rađeno u Vojvodini. Ipak, ovi podaci važe i za ostatak Srbije.

Kako do neželjenih posledica ne bi došlo, važno je, kažu psiholozi, razgovarati sa decom o ovoj temi.

Kroz nastavu se deca delimično mogu informisati o reproduktivnom zdravlju i stupanju u seksualne odnose, ali bi o tome trebalo govoriti u okviru posebnog predmeta kakav je od ove školske godine postoji u 66 Vojvođanskih škola.

Jedan od ciljeva seksualnog obrazovanja je podrška mladim ljudima da tokom odrastanja i sazrevanja, izgrade sopstveni sistem vrednosti i samopoštovanja koji će im omogućiti da donose odgovorne odluke i da se odgovorno ponašaju. Da li će sličnih inicijativa poput onih u Vojvodini biti i na jugu Srbije, ostaje da se vidi. U niškim školama ovakvog predmeta za sada nema, a nema ni naznaka da bi on uskoro mogao da se uvede, te ostaje savet roditeljima da sa svojom decom više razgovaraju o ovim temama.