018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zdravković:”Grad posreduje između radnika i republičke radne grupe” (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Radnicima nekadašnjih niških industrijskih giganata, kako kažu, Republika Srbija duguje oko milijardu i po dinara na ime zaostalih zarada. Njih 8428 ne odsutaje da ostvari svoja prava, rekao je u NTV Jutru gradski većnik zaduzen za privredu, Mihajlo Zdravković.
Kako je istakao, Grad Niš posreduje u dogovorima između radnika i radne grupe Ministarstva privrede koja utvrđuje broj radnika koji potražuju zaostale zarade. Prvi rezultati ukazuju da će biti problema oko modela isplate, istakao je Zdravković.

Radna grupa Ministarstva privrede je uočila da su mnogi bivši radnici niških industrjskih preduzeća svoja potraživanja prijavljivali više puta i na više mesta. To znači da su se pojavile duple prijave, da se razlikuje broj presuda, a ponegde i iznos kamate. Zbog toga će biti problema oko rešavanja ovih sporova, rekao je gostujući u Jutarnjem programu NTV-a, gradski većnik Mihajlo Zdravković.
Zdravković kaže da se sada radna grupa mora utvrditi ukupne iznose potraživanja i kamate i da će se tek onda razmatrati modeli za isplatu.
Agencija za privatizaciju pregledala je nekoliko reprezentatitvnih preduzeća koja se nalaze u različitim fazama stečaja ili su izuzeta iz privatizacije. Ta preduzeća će najverovatnije biti model za reševanje problema radnika svih ostalih firmi, kaže Zdravković. Podsetimo, radnici propalih niških preduzeća su svoju borbu za isplatu zaostalih zarada započeli pre gotovo sedam godina, a sada svakog petka protestuju ispred Gradske kuće u Nišu.