018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Žbogar: EU sledeće sedmice usvaja SSP sa Kosovom

Od:
Komentari: isključeni

PRIŠTINA – Sledeće sedmice će Evropska unija usvojiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Kosovom, koji će posle toga bio poslat zemljama članicama EU na diskusiju i mogao bi da bude potpisan do leta, izjavio je danas specijalni izaslanik EU na Kosovu Samuel Žbogar.

„Završili smo pregovore o SSP, koje smo počeli smo prošle nedelje, i 30. aprila će biti usvojen SSP sa Kosovom, koji će biti poslat zemljama članicama na diskusiju i to će nam sigurno omogućiti da ga potpišemo pre leta“, rekao je Žbogar u Prištini na sesiji „Evropska perspektiva, hodanje kroz maglu“, u okviru panel Foruma 2015. – projekta Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

„To znači da ćemo imati prvi ugovorni odnos između Kosova i EU. Sveobuhvatni ugovor određuje i politički dijalog između Kosova i EU i mislim, nikada do sada nisam upotrebio reč istorijski, ali mislim da je vrlo značajan za obezbeđivanje odnosa između Kosova i EU“, rekao je Žbogar, preneli su prištinski mediji.

Žbogar je rekao da je posvećen integraciji Balkana u EU, uključujući i Kosovo, jer je, po njegovim rečima, od interesa za EU da Kosovo nastavi da se kreće ka članstvu.

Evroposlanica Ulrike Lunaček je na panelu, u uključenju iz Beča, navela da posle potpisivanja SSP Kosovo ništa ne sprečava da konkuriše za status države kandidata za članstvo u EU.

Na forumu se diskutovalo o aspektima ove perspektive, pa je postavljeno i pitanje šta će se desiti posle potpisivanja SSP, odnosno da li će Kosovo moći da konkuriše za status članice EU iako ga nije priznalo pet zemalja članica Unije.

Tanjug 23.04.2015 20:17
Foto Tanjug, Z. Žestić (arhiva)