018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zbog štrajka u ponedeljak, 17. Novembra skraćeni časovi

Od:
Komentari: isključeni

Četiri reprezentativna sindikata u prosveti najavili su danas da će u ponedeljak, 17. novembra, stupiti u štrajk i da će časovi u školama biti skraćeni za petnaest minuta.
Predstavnici četiri sindikata imaće danas i zajednički sastanak sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem, ali su na zajedničkoj konferenciji za novinare rekli da ne očekuju previše od tog razgovora.
Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Slobodan Brajković rekao je da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva, a to je da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plate dok se ne urade platni razredi i izjednače plate svih zaposlenih u javnom sektoru.
On je rekao i da neće dozvoliti da se menja član 5 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi u školama, pa tek onda da se otvara konkurs za zapošljavanje.
„Tražimo i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer stari uskoro ističe. Insistiraćemo da jubilarne nagrade i dnevnice zadržimo“, rekao je Brajković.
Predstavnik Sindikata obrazovanja Srbije Radomir Šujanović naglasio je da smenjenje plata prosvetnim radnicima neće biti samo 10 odsto kako se najavljuje, već da im je već umanjen minuli rad, tako da će smanjenje plate biti oko 14 odsto.
„Radnicima u brazovanju sa punim fondom časova plata će biti 39.000 ili 38.000 dinara“, rekao je Šujanović.
Predstavnici sindikata su naglasili da će svi propušteni časovi (od svakog časa gubi se po 15 minuta) biti nadoknađeni kad se štrajk završi.
A da li će štrajkom biti dovedeno u pitanje prvo polugodište, na to pitanje predstavnici sindikata nisu mogli da odgovore, jer kako kažu, sve zavisi od ministarstva i vlade.
Na konferenciji je još rečeno da će dnevni boravak za decu raditi bar prve nedelje štrajka.

Stupanje u štrajk najavili su članovi Saveza samostalnih sindikata, Unija prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“.