018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Završna istraživanja na „Mediani“

Komentari: isključeni

Na arheološkom lokalitetu Mediana u toku su završna arheološka istraživanja, kako bi se omogućilo otkrivanje mozaika i njihova prezentacija u godini obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, rekla je za NTV, Elena Vasić Petrović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Istraživanjem je obuhvaćena Vila sa peristilom, objekti povezani sa njom i istraživanje sondom oko vile, kako bi u sledećoj fazi bila podignuta zaštitna konstrukcija, koja će omogućiti otkrivanje mozaika.

Arheološka istraživanja i radove na podizanju zaštitne konstrukcije finansira Ministarstvo kulture i informisanja, a čitav posao realizuje niški zavod. Za prvu fazu, kojom su obuhvaćena istraživanja, izdvojeno je osamnaest miliona dinara, dok je Ministarstvo za podizanje zaštitne konstrukcije izdvojilo sto dvadeset miliona dinara. Zaštitnom konstrukcijom površine od 11.000 metara kvadratnih biće pokrivena Vila sa peristilom kao najreprezentativniji objekat, kao i sama muzejska zgrada, što je predviđeno drugom fazom radova.

Prema njenim rečima, dogovoreno je da organizovanim i velikim posetama u godini obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta bude omogućeno da delovi koji budu završeni budu i dostupni posetiocima.

Elena Vasić Petrović najavljuje za 3. jun izložbu na Univerzitetu u Nišu, koja će predstaviti presek istraživanja i biti uvod u tradicionalni naučni skup „Niš i Vizantija“.

Povezane vesti