018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Završeno ponovljeno glasanje u Kosovskoj Mitrovici

Ponovljeno glasanje u severnoj Kosovskoj Mitrovici završeno je u 19.00 časova zatvaranjem izbornih mesta. Predsednica CIK Valjdete Daka navodela da je na birališta izašao 5.231 glasač, što sa dodatih 912 uslovnih glasova, znači da je na izbore izašlo 28,7 odsto birača.

Daka je na konferenciji za novinare u Prištini rekla da je CIK na osnovu izveštaja OEBS-a doneo odluku da se kutije sa glasačkim listićima odnesu u Centar za brojanje i rezultate u Kosovu Polju, gde će otići i svi članovi biračkih odbora iz tri biračka centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji će prisustvovati brojanju.

Ona je navela de će brojanje glasova biti u skladu sa svim zakonskim procedurama i da je to „plan B“ CIK-a, zato što trenutno u severnoj Mitrovici nema ni struje.

Daka je rekla da objavljivanje rezultata zavisi od brzine brojanja glasova, i da će, čim taj posao bude završen, obavestiti javnost.

Kandidat za gradonačelnika Građanske inicijative „Srpska“ Krstimir Pantić izrazio je bojazan da bi Priština mogla da manipuliše glasačkim materijalom sa ponovljenih izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Pantić je rekao za agenciju Beta da je odluka o brojanju glasova van biračkih mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici „začuđujuća“, jer „nije bilo razloga da se izborni materijal nosi u Kosovo Polje“.

„Postojali su uslovi da se glasovi prebroje na licu mesta, očekujem da će CIK pošteno odraditi posao i da će članovima biračkih odbora biti dozvoljeno da sve vreme budu uz glasačke kutije i da neće biti pokušaja manipulacije glasačkim listićima“, rekao je Pantić.

Portparol OEBS-a Nikola Gaon je izjavio da su tačno u 19 sati zatvorena sva glasačka mesta na severu Mitrovice i da je nakon toga omogućeno glasanje samo onima koji su se u to vreme zatekli na biralištima.

Prema njegovim rečima, uprkos nekim medijskim napisima glasanje je prošlo mirno, bez problema koji mogu uticati na tok izbornog procesa.

(Tanjug, Beta, RTS)

Povezane vesti