018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Završeno istraživanje granica Cerjanske pećine (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Speleološko istraživanje granica Cerjanske pećine, koje su prethodna četiri dana sproveli naučnici niškog Zavoda za zaštitu prirode, uspešno je završeno. Kako kažu, polazna pretpostavka o dužini Cerjanke, koju su devedesetih godina postavili beogradski speleolozi, sada je i zvanično naučno dokazana, a na svom putu kroz pećinu, niški speleolozi otkrili su i mnoge nove naučne činjenice.

Nakon 80 sati provedenih u dubini Cerjanske pećine nadomak Niša, naučni radnici niškog Zavoda za zaštitu prirode, dokazali su polaznu pretpostavku. Otkrili su, kako kažu, tačnu dužinu Cerjanke, ali i mnoge druge kanale, koji će biti veoma značajni za dalja istraživanja i projektovanje mape ovog speleološkog bisera.

Osim dužine pećine, na putu kroz podzemne kanale, otkriveni su i mnogi hodnici, dvorane i tavanice, a u njima i životinjski svet koji je pronašao način da preživi u ovim ekstremnim uslovima. To će, kako ističu, biti njihov podsticaj za dalja istraživanja.

Temperatura vazduha i vode u Cerjanskoj pećini je, kako kažu speleolozi, bez obzira na spoljne vremenske uslove, uvek konstantna, i iznosi 12 stepeni, i u tunelima koji su istraženi do sada, vazduh je potpuno isti kao i na površini. To, ali i činjenica da je u Cerjanki sve ostalo netaknuto i da ljudska ruka do sada ništa nije menjala, jeste ono što će u budućnosti biti pravi potencijal za razvoj turizma i ekstremnih sportova na ovim prostorima.

Povezane vesti