018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Završeni Filmski susreti – Gran pri Naisa Borisu Isakoviću

Svečanom ceremonijom i uz spektakularan vatromet zatvoren je 48. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma. Glavnu nagradu festivala, „Gran pri Naisa“, žiri je dodelio Borisu Isakoviću za ulogu Strahinje u filmu „Odumiranje“.

Dodela nagrada protekla je bez većih iznenađenja. Tako je žiri u sastavu Đurđija Cvetić, Aljoša Vučković i Marko Živić, odlučio da nagradu „Carica Teodora“, za najbolju glavnu žensku ulogu, dodeli Neli Mihailović za ulogu majka Stane u filmu „Led“. Nju je i publika Filmskih susreta izabrala za glumicu festivala.

Prošlogodišnji dobitnik „Gran pri Naise“, Aleksandar Berček, ove godine odneo je statuu Cara Konstantina. Priznanje za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je zahvaljujući ulozi Ranka u filmu „Krugovi“. Film „Krugovi“ inače je domaći kandidat za prestižnu filmsku nagradu „Oskar“.

Povelje za izuzetne uloge dobili su Dara Džokić i Tihomir Stanić, dok su, po mišljenju žirija, najbolje epizodne uloge imali Jasna Đuričić i Nikola Rakočević. Najboljim debitantom proglašena je Milica Janevska za ulogu Stamene u filmu „Odumiranje“.

Ove godine dodeljena je i specijalna nagrada Velimiru Bati Živojinoviću za izuzetan doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji. Takođe, tradicionalno su dodeljene i takozvane nezvanične nagrade festivala. Tako su plakete za najbolje strane glumce poneli Mustafa Nadarević, Emir Hadžihafizbegović i Momčilo Otašević. Za najboljeg glumca-producenta proglašen je Nenad Okanović.

Nakon završetka ceremonije, van konkurencije, prikazani su filmovi „Put ružama posut“ i „Ponoćna molitva“.

Ceremoniju zatvaranja direktno je prenosila Niška televizija.

Povezane vesti