018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Završeni 49.Filmski susreti (VIDEO)

Svečanom dodelom nagrada i prikazivanjem dva dokumentarna, gostujuća filma, su završeni 49. Filmski susreti. Gran pri “Naisa” za najbolje glumačko ostvarenje Festivala ove godine pripada glumcu Borisu Milivojeviću za ulogu Marka u  filmu  reditelja Darka Lungulova “Spomenik Majklu Džeksonu.” 

“Carica Teodora” za najbolju glavnu žensku ulogu ide u ruke  Anite Mančić za ulogu Hatidže u filmu “Top je bio vreo”. Nagradu “Car Konstantin”, za najbolju glavnu mušku ulogu  dobio  je  Srđan Žika Todorović za ulogu Mladena Savića u filmu “Atomski zdesna.”

Najbolji  debitant na festivalu je Brankica Sebastijanović za ulogu Ljiljane u filmu “Kad ljubav zakasni”, a  publika  na Letnjoj pozornici je istoj glumici dala i najveći broj glasova. Nagradu za najboljeg stranog glumca dobio je Branko Đurić Đura , koji se ove godine u Nišu predstavio glumeći Paka u filmu ”Montevideo, vidimo se “ i Omera u filmu “Atomski zdesna”. Nagradu za životno delo “Pavle Vuisić” ove godine dobio je glumac Mihajlo Miša Janketić. Ova nagrada uručena je na otvaranju festivala. Specijalnu nagradu festivala za doprinos filmu dobila je Mira Banjac.

49.Filmski susreti otvoreni su prošle subote 23.avgusta, ove godine bilo je prikazano 11 filmova, od kojih su čak 6 na Letnjoj pozornici imali svoje premijere. O nagradama je odlučivao žiri u sastavu glumica Dragana Varagić – predsednica, članovi žirija – glumci Predrag Ejdus i Dubravko Jovanović. Dve večeri  Festivala padala je kiša, a avgustovske noći bile su, ove godine,  prilično hladne, ali su Nišlije tradiconalno sa  raširenim kišobranima ostajali do kraja projekcija i pozdravljali glumce, pokazujući da su i dalje najbolja i najstrpljivija filmska publika. Niški festival je, ujedno, jedini u svetu koji je u celosti posvećen glumcima i njihovim ostvarenjima. Organizator Festivala je Niški kultrni centar u saradnji sa Udruženjem Filmskih glumaca Srbije, a pokrovitelji Grad Niš i Ministrastvo kulture i informisanja Republike Srbije.

  • Dragoslav Krstic

    vesd

    nema onih starih glumaca,sad sve jemnogo jednostavno i prosto.nikad nece se ponoviti ona stara dobra vremena.