018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Završena Javna rasprava o Nacrtu zakona o informisanju

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U Beogradu je održana četvrta Javna rasprava o Nacrtu novog zakona o javnom informisanju i medijima. Organizator skupa bila je misija OEBS–a, uz podršku Ambasade Velike Britanije u Srbiji.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da EU podržava reformu medijske sfere u Srbiji zbog obezbeđivanja medijskog pluralizma i transparentnosti finansiranja sredstava javnog informisanja. Dežer smatra da je povlačenje države iz medija veoma važno i da se ne sme dozvoliti prikriveno državno finansiranje medija.

„To je pitanje ravnopravnosti. Ne možemo dozvoliti da privatni mediji budu u neravnopravnom položaju sa medijima koji su u državnom vlasništvu. Veoma je važno da Ministarstvo kulture pažljivo prati period tranzicije, pošto se ne sme dozvoliti prikriveno državno finansiranje medija“, ističe Vensan Dežer.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Majkl Devenport rekao je da su medijske slobode važne za demokratizaciju Srbije i da u Evropi postoje različita rešenja regulisanja medijske sfere, a da bi Srbija trebalo da dobije medijske zakone koji su bliski evropskim standardima.
Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković istakao je rešenost države da se povuče iz vlasništva medija, a da to ne znači da država neće finansijski pomagati medije, već naprotiv, da će sredstva za javna glasila biti i povećana.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Ana Tomanova Makanova iznela je zajednički stav vojvođanskih lokalnih medija da se zakonom omogući javnim preduzećima u oblasti informisanja da se izuzmu iz privatizacije, odnosno da im se omogući transformisanje u informativne ustanove, koje će direktno finansirati lokalne samouprave koje to žele.

Po Makanovoj, javni je interes lokalne zajednice da emituju programe na jezicima nacionalnih manjina, a obaveza države je da obezbedi stabilno i redovno finansiranje takvih medija.

Direktor beogradske gradske televizije „Studio B“ Aleksandar Timofejev naglasio je da će, ako se usvoje predviđena zakonska rešenja, tako  ubiti „Studio B“.

Direktor Radio Subotice Toni Bedalov i direktor Radio televizije Inđija Cvetko Tadić tvrde da su iskustva sa privatizacijom lokalnih medija u Vojvodini veoma loša, jer je 80 procenata prodatih medija ugašeno ili jedva opstaje.

Nacrt novog zakona o informisanju kritikovao je i zamenik glavnog i odgovornog urednika „Niške televizije“ Milan Petković.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović izjavio je da „povlačenje države iz medija moraju da prate zakonske garancije da će lokalne samouprave i gradovi izdvajati minimalno 2% iz lokalnih budžeta za projektno finansiranje medija“.

Medijska zajednica koju čine Medijska koalicija i Asocijacija medija iznela je na skupu svoje primedbe na Nacrt zakona.

„Nacrt zakona nije naklonjen privatnim medijima i favorizuje državne medije“, rekao je direktor Novinske agencije Fonet Zoran Sekulić, na raspravi. Na to je reagovao član radne grupe Aleksandar Avramović koji je konstatovao da država toliko favorizuje državne medije da ih zbog toga i gasi.

Predstavnik ministarstva i član Radne grupe Aleksandar Gajović na kraju rasprave se zapitao kako je moguće da tokom osmočasovne rasprave niko nije pohvalio nijedan član zakona? Upravo ta rečenica na najbolji način je opisala kompletnu Javnu raspravu. Ipak i pored brojnih kritika, niko od tvoraca zakona, barem za sada ne pominje mogućnost njegove značajnije promene ili povlačenja iz procedure.

Novi zakon o javnom informisanju trebalo bi da se usvoji po hitnom postupku, a očekuje se da u skupštinsku proceduru uđe tokom aprila.

Povezane vesti