018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zastave uglavnom stare i izbledele

Komentari: isključeni
Tagovi:

Pred nama je državni praznik, a dobar broj zastava na javnim ustanovama i nije baš u reprezentativnom stanju. Izgovor ne može da bude cena, jer zastave Republike i Grada zajedno koštaju oko 3000 dinara.

Od kombinacije samo crvene i plave, preko žute sa dvoglavim orlom, trobojke sa i bez petokrake, do ove danas sa grbom, imala je Srbija razne zastave. Vojne, pukovske, ustaničke, slavilo se i tugovalo pod barjakom. Danas imamo državnu i narodnu zastavu. Trebalo bi da budu istaknute na svim javnim ustanovama i institucijama. Neko zna, a neko ne.

O tome kakve zastave se vijore sa državnih institucija brine Upravna inspekcija pri Ministarsvu pravde i državne uprave. Pored državne na jarbolima treba da bude i zastava grada. Zakon kaže da u Srbiji koristimo i dve standarte, predsednika Republike i predsednika Skupštine. Imamo i dva grba – mali i veliki.

U svetu – ponos države i nacije, kod nas, uglavnom, odraz stanja u društvu. Državna zastava je horizontalna trobojka sa malim grbom, a Narodna ista, samo bez grba. Ono što ih razlikuje je, od institucije do institucije, stanje u kojem se nalaze. Uglavnom izbledele, odolevaju vremenu kome služe.

 

 

Povezane vesti