018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zaposleni u „Žitopeku“ nastavljaju štrajk (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Zaposlenima u Žitopeku, umesto cele, isplaćeno je 60 odsto januarske zarade. Zbog neispunjena zahteva upućenih poslovodstvu – članovi većinskog sindikata “Sloga“nastavljaju štrajk započet 9. marta.

Članovi većinskog sindikata Sloga, koga čini 140 od ukupno 370 zaposlenih u „Žitopeku“, ostaju pri tome da što pre otpočnu pregovori o zaključenju kolektivnog ugovora, da odgovorna lica koja su fabriku dovela u katastrofalno stanje budu smenjena i, ono što je trenutno najvažnije, da im se isplati preostalih 40 odsto zarade za januar, a do 20. marta i februarska. Dosadašnji pregovori, kako kažu, bili su jalovi.

U sindikatu „Sloga“ ističu da i dalje ne pristaju dokapitalizaciju „Žitopeka“, kojom bi 40,5 % radničkih akcija, po znatno nižoj ceni, pripalo slovenačkom „Don donu“, dok je beogradska “Klas grupa“vlasnik 50,7 % akcija.

Štrajk zaposlenih se realizuje na osnovu naloga koji podrazumeva 90 odsto procesa rada, jer je „Žitopek“ od strateškog značaja, pošto proizvodi hleb i za vojsku, policiju i vrtiće. Rad preduzeća regulisan je, zbog toga, i Zakonom od odbrani zemlje, što, između ostalog, znači da, u slučaju stečaja, odnosno prinudne uprave, njime rukovodi Ministarstvo odbrane. Zbog toga poslovodstvo i akcionari koji pretenduju da budu većinski – o stečaju ne razmišljaju.

Povezane vesti