018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zaposleni u kulturi traže svoje zarade (VIDEO)

Gradski odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u kulturi zahteva od rukovodstva grada i Uprave za finansije da im bez odlaganja isplate zaostale zarade. U protivnom, kako ističu, preduzeće radikalnije mere, kako bi ostvarili svoje zakonsko pravo.
Zaposleni u ustanovama kulture grada Niša ovu godinu okončavaju sa primljenih deset i po zarada. Polovina zarade im je, kako kažu, zakinuta još u septembru prošle godine, a ove nisu dobili drugi deo zarade za novembar.
Sindikat ukazuje i na nesrazmerno trošenje novca. Dok za pojedine poslenike kulture para nema, predstava Car Konstantin Veliki, koja je doživela samo 7 izvođenja, finansirana je sa 200.000 evra. Jedan od honorara iznosio je 20.000 evra, a isplaćen je budžetskim novcem koji su obezbedili građani. Zahtev o isplati zaostalog dela poslat je na adrese gradonačelnika, predsednika Skupsštine Grada i uprava za kulturu i finansije.
S obzirom na to da im je, kako navode, grubo prekršeno pravo na zagarantovanu isplatu zarada, zaposleni u niškim ustanovama kulture najavljuju da će u ceo slučaj biti uključeno tužilastvo i nadležne inspekcije.

Povezane vesti

 • neko iz kulture

  Zašto nam onda Gradonačelnik ne da otkaz? Ako već nije zadovoljan našim radom. Brate mili, lepo budi muško i preseci! Nema više ustanova kulture! Ionako vas samo nerviramo i samo smo vam balast.

  Koliko Grad izdvaja za projekte ustanova kulture?
  Ustanovi u kojoj radim, Grad nije odobrio niti 1 jedini dinar ni za jedan projekat od 2004. godine! Svake godine ista priča, nemamo sada, ali od iduće godine…

  A kada novac obezbedimo preko Ministarstva kulture, onda taj novac dođe na račun Grada i mi taj novac ne vidimo!!!!

  Koliko Grad duguje pojedinim ustanovama kulture na ime projekata odobrenih i finansiranih od strane Ministarstva kulture? Ima projekata i iz 2012. godine…

  Znači:
  1. ne damo vam pare za projekte iz gradskog budžeta
  2. ne damo vam pare za projekte iako nije iz gradskog budžeta
  3. a sada vam ne damo ni za plate

  A kako se to zapošljavaju u kulturi? Zar zapošljavanje još krajem prošle godine nije stopirano? I moguće je samo uz saglasnost gradonačelnika?