018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zaposleni najčešće pate od depresije (VIDEO)

Komentari: isključeni

Radni ljudi danas najčešće pate od depresije, što značajno utiče na njihov učinak, rekla je za Nišku televiziju neuropsihijatar Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Niša dr Biljana Vučković. Nekada su radnici kod psihijatra dolazili najčešće zbog psihotičnih poremećaja i neuroza druge vrste dok je bezvoljnost i nedostatak inicijative danas najčešća posledica odnosa na radnom mestu.
Savremeni tempo rada i stresovi na poslu radnike najčešće vode u depresivna stanja, kaže neuropsihijatar sa 30-godišnjim radnim stažom u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika dr Biljana Vučković. Neretki su i teži oblici depresije koji vode čak do radnog onesposobljenja.
U depresiju češće skliznu radnici sa dužim stažom jer se teže navikavaju na savremene metode koje podrzumevaju brži rad, manje slobodnog vremena i više stresnih situacija nego ranije. Ukoliko ga nema na poslu, savet je da duševni mir potražimo u vlastitom domu.
Čini se da je stres u današnje vreme neizbežan – onima koji rade zbog učestalih pritisaka na radnom mestu, a onima bez posla zbog borbe za golu egzistenciju.