018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zamrzavanje plata jedino rešenje

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Odluka da neće biti povećanja plata i penzija nije doneta pod pritiskom MMF-a, tvrde ekonomisti. Jedini način da se uštedi i smanji budžetski deficit je zamrzavanje primanja. Odluku da zamrznu plate i penzije donela su tri lidera vladajuće koalicije. Cilj je da se troškovi svih ministarstava smanje za ukupno dvadeset milijardi. Okvirni plan već postoji.

Ništa od planirane povišice od 2% u oktobru za budžetske korisnike. Lideri vladajuće koalicije dogovorili su se da plate u javnom sektoru i penzije budu zamrznute. Pošto nema privrednog rasta, ušteda u javnom sektoru jedini je način da se sačuva budžet. Ekonomisti tvrde da odluka nije doneta samo zato što to od nas traži Međunarodni monetarni fond.

Ušteda i izmene podrazumevaju i rebalans budžeta. U Vladi najavljuju da će se i to uskoro naći na dnevnom redu. Ekonomisti kažu da postoje i druge nepopularne mere štednje u javnom sektoru koje nosi reforma. One se ipak kod nas retko primenjuju.

Pre nedelju dana, međutim, lideri sva tri koaliciona partnera tvrdila su da neće biti zamrzavanja plata i penzija. Usledio je sastanak sa predstavnicima MMF-a. Za sada je ideja da plate u javnim preduzećima i penzije budu zamrznute samo u ovoj godini. Razmišlja se i o ideji Fiskalnog saveta. Savet predlaže da u narednoj godini ovi rashodi rastu samo dva odsto u toku cele godine

 

 

Povezane vesti