018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zakon o porezu na dohodak oslobađa poslodavce plaćanja poreza i doprinosa za novozaposlene (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi:

Zakon o porezu na dohodak građana o kome se raspravlja na skupštini oslobodiće poslodavce plaćanja poreza i doprinosa za novozaposlene do 1. jula 2016. godine i do 75 odsto. U Vladi procenjuju da bi se zahvaljujući ovoj meri suzbila siva ekonomija jer bi se moglo zaposliti i do 30.000 radnika, dok poslodavci smatraju da je ovo dodatni podsticaj firmama.

Ukoliko skupština usvoji izmene Zakona o porezu na dohodak građana, poslodavci koji do juna 2016. zaposle do 9 novih radnika sa biroa neće plaćati 65 odsto poreza i doprinosa. Firme koje zaposle 10 do 99 radnika imaće još veće olakšice, jer na svakih 10 novozaposlenih oni ne bi plaćali dažbine za 7 novih radnika. Preko milion dinara mesečno uštedeli bi poslodavci koji zaposle najmanje sto novih radnika, jer olakšice za njih iznose 75 odsto u naredne 2 godine. Privrednici smatraju da bi im ovakva mera znatno olakšala dalji razvoj firmi.

Ministar finansija Lazar Krstić ocenio je da su ove olakšice uvod u smanjenje nezaposlenosti i borbu protiv sive ekonomije, i da neće smanjiti budžetski prihod kako tvrdi Fiskalni savet. U vladi procenjuju da bi 30.000 ljudi zasnovalo radni odnos, posebno oni koji godinama rade na crno. Olakšice će, ipak, imati samo firme osnovane do 31. marta ove godine, a neće ih dobijati one koje su povezane sa kompanijama u kojima je prethodno radnik za koga se traži olakšica dobio otkaz.

Povezane vesti