018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Zajedno protiv rasizma“ (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Rasizam u Srbiji i danas postoji ali su slučajevi najčešće pravno nevidljivi, jer se nasilje po ovom osnovu uglavnom ne prijavljuje. Ovo je ocena nevladinog sektora u Nišu, danas, na Međunarodni dan borbe protiv ove društvene pojave.

Pod sloganom “Zajedno protiv rasizma“ nevladine organizacije u Nišu obeležile su Međunarodni dan borbe protiv rasizma, akcijom kod česme na uglu Obrenovićeve i Kopitareve. Zabluda je da rasizam ne postoji, kaže Vera Kurtić iz NVO „Ženski krug“.

Akcija u Nišu organizovana je da podseti sugrađane da je Niš grad negovanja sloboda, različitosti, i grad ljudskih prava, i da ispadi rasističkih, nacističkih, neonacističkih i profašističkih grupa sa ciljem širenja mržnje prema svemu što je drugačije – ne smeju biti tolerisani.

Rasizam je naziv za ideologiju koja smatra da je rasa temelj ljudskog društva, te da pripadnost rasi pojedincu diktira i društveni položaj. Takođe se često definiše i kao verovanje da su pojedine rase superiorne u odnosu na druge.

Borba protiv rasizma traži da svi nadležni organi efikasno reaguju i kažnjavaju izvršioce rasističkog nasilja i one koji šire rasnu mržnju i netrpeljivost.

Povezane vesti