018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zajedničkom strategijom do oživljavanja privrede

Komentari: isključeni

Sa ciljem da se pokrene privreda jugoistočne Srbije, više od 20 predstavnika gradova i opština iz ovog dela zemlje okupilo se u Svrljigu, kako bi razgovarali o najvećim zajedničkim problemima i predlozima za njihovo rešavanje. Kako su istakli učesnici, jedino zajedničkom strategijom i sistemskim delovanjem moguće je doći do napretka.

Učesnici su istakli da je dobro što je aktuelna Vlada kao jedan od prioriteta postavila razvoj juga. Međutim, mnogo zavisi i od predstavnika gradova i opština sa ovog područja, kažu oni. S obzirom na to u kakvom se stanju nalazi privreda, najavljeno smanjenje transfera države prema lokalnim samoupravama značajno bi ugrozilo rad ovih opština, kaže predsednik opštine Svrljig Milija Miletić. Osim toga, mnoge opštine nemaju uređene industrijske zone, pa investitori nemaju odgovarajuće uslove. Zbog toga, on smatra da bi zakonskim rešenjima ovo područje trebalo da bude posebno sagledano.

-Niš kao privredni centar ovog dela zemlje ima značajnu ulogu u oživljavanju juga - kaže gradski većnik Mihajlo Zdravković, koji, takođe, smatra da je do napretka jedino moguće doći saradnjom opština jugoistočne Srbije.

Sa ciljem da se na rešavanju problema u narednom periodu ozbiljno radi, sastavljena je i radna grupa koja će inicirati buduće sastanke, ali i zajedničke projekte kod Vlade Srbije za razvoj različitih privrednih grana i iskorišćavanje potencijala ovih opština.

Učesnici kažu da se sa konkretnim akcijama mora krenuti što pre, a najavljena je i mogućnost osnivanja asocijacije nerazvijenih i devastiranih opština sa juga Srbije, što bi im dalo dodatnu težinu za buduće inicijative.

Povezane vesti