018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zajednički časovi u školama pomoću Skajpa (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Pomoću novih tehnologija koje se sve češće koriste u školama, udaljenost od više hiljada kilometara između niških i učenika sa Floride u Americi je obrisana. Zahvaljujući „Skajpu“ zajedno su učili, družili se, gledali dokumentarne filmove, razmenili iskustva a onda i poželili da se uskoro i uživo sretnu.
Inovativne programe sa modernim nastavnim sredstvima već godinu i po dana sprovodi gimnazija Bora Stanković. Skajp konferencija ponovo je spojila niške đake sa učenicima iz srednje škole Palm Bič sa Floride. Razgovarali su o dokumentarnom filmu o stradanju niške jevrejske porodice u drugom svetskom ratu, a koji je snimio tim od 20 gimnazijalca.
Američka i niška škola uključene su u projekat “Marketplace of ideas”, koji povezuje srednje škole iz različitih sredina i ruši stereotipe i predrasude, nacionalne i religijske razlike.
Zanimljivo je reći da Microsoft Skype već neko vreme radi na softveru za prevođenje u relanom vremenu i program se trenutno testira kako bi se obrisale i sve jezičke barijere. Prvo javno testiranje urađeno je u školama krajem prošle godine, kada su učenici iz škole u SAD-u razgovarali sa vršnjacima iz Meksika.