018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zajbert:Želimo da budemo dobar prijatelj i partner Grčkoj

Od:
Komentari: isključeni

BERLIN- Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert rekao je danas da diskusija o grčkoj dužničkoj politici nije bilateralna tema i naglasio da Nemačka želi prijateljske odnose sa Grčkom, prenose mediji, ocenjujući da je on time pokušao da ublaži neposrazume u vezi sa finanijskom pomoći i situaciji sa Grčkon.
„Mi želimo da Grčkoj budemo dobar prijatelj i partner“, rekao je Zajbert i, povodom grčke dužničke krize, ukazao da to nije bilaterana, nemačko – grčka tema, već evropsko pitanje.
Slično kao i Zajbert izjasnila se i portparol nemačkog Ministarstva finansija, naglasivši da je nemačka težnja jačanje evro-zone, dok se većina Nemaca, kako pokazuje današnja anketa televizije ZDF, izjasnila za takozvani „Grexit“, odnosno, za to da Grcka napusti evro-zonu.
To je za 11 odsto više nego u jednoj anketi pre tri sedmice, prenose mediji, navodeći da je svega još 40 odsto Nemaca mišljenja da bi Grcka trebalo da ostane u evro-zoni.
Pre tri sedmice se za ostanak Grcke u evro-zoni zalagalo cak 52 odsto Nemaca, pokazuje anketa ZDF, prema kojoj je ostatak gradana odgovorio sa „ne znam“ na pitanje o tome da li bi Grčka trebalo da ostane ili napusti evro-zonu.
Osim nesporazuma vezanih za finansijsku podršku Grčkoj u saniranju njenih državnih finansija, između dve zemlje postoje i nesporazumu u vezi sa reparacijom iz Drugog svetskog rata.
Nemačka vlada odbila je pre par dana ponovo grcka potraživanja u vezi sa reparacijom i odšteteom za vreme Drugog svetskog rata i odbacila zahteve grckog ministra pravde Nikosa Paraskevopulosa o zapleni nemacke imovine u Grckoj.
„Pitanje reparacije i isplate odštete je pravno i politicki završeno“, rekao je portparol nemačke vlade Zajbert, prenose mediji.

Tanjug 13.03.2015 14:11
Foto Video Tanjug,ilustracija