018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zahlađenje i sneg od sredine decembra (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni
Tagovi: ,

- Zima koja nam predstoji ni po čemu ne bi trebalo da se razlikuje od prosečne, tvrde meteorolozi. Dnevne temperature ispod i oko nule očekuju nas već sredinom meseca, a priče da će ova zima biti istorijski hladna – ne mogu da budu tačne, tvrdi za NTV prof. dr Dragan Gajić koji napominje da takve prognoze treba uzimati sa velikom rezervom. Građane umirije i činjenica da nas, prema najavama stručnjaka, ove zime ne očekuju velike vremenske nepogode.

Zima će ove godine početi nešto ranije nego po kalendaru, jer nas već sredinom decembra očekuju veća zahlađenja i sneg. Ipak, prema najavama meteorologa, građani ne treba da brinu, jer uprkos globalnim klimatskim promenama, vremenski uslovi biće uobičajeni za ovo doba godine.

Međutim, aktuelni vremenski ekstremi, poput učestalih poplava, visokih temperatura u zimskim mesecima ili snega u avgustu, jesu rezultat globalnih klimatskih promena. Stručnjaci upozoravaju da ih nije moguće u potpunosti predvideti, pa bi zato narušavanje prirodne okoline – naročito u bogatim svetskim ekonomijama, trebalo shvatiti kao krajnje upozorenje, rekao je za NTV profesor doktor Dragan Gajić sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Ono što zasigurno treba da učinimo jeste da se prilagodimo novim okolnostima. Kao dobar primer navodi pojedine zemlje koje prikupljaju višak vode pa je u sušnim periodima koriste za navodnjavanje. A kako napominju stručnjaci kao i nadležni, potrebno je spremiti se za svako predstojeće godišnje doba, i biti u pripravnosti, kako nas, u ovom slučaju, veći smetovi ne bi iznenadili.

Povezane vesti