018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Zagađenje vazduha uobičajeno za doba godine (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Vazduh u Nišu u decembru i početkom januara nešto je zagađeniji u odnosu na ranije mesece, pokazuju ispitivanja Instituta za javno zdravlje Niš. Nivo čađi u pojedinim delovima Niša povremeno je i tri puta veći od dozvoljenog, a količina sumpordioksida je u granicama normale. Stručnjaci objašnjavaju da je veća koncentracija čađi uobičajena zbog češćeg loženja zimi, a zagađen vazduh najviše smeta hroničnim bolesnicima.

Stručna ekipa Instituta za javno zdravlje ispitivala je vazduh u decembru i januaru na deset punktova u gradu. Koncentracije sumpordioksida bile su ispod granične vrednosti na svim mernim mestima, ali je zato nivo čađi ponegde i 3 puta veći od dozvoljenog.

»Koncentracije sumpordioksida u decembru bile su ispod granične i tolerantne vrednosti na svim mernim mestima. Na svim mernim mestima zabeležene su koncentracije čađi iznad maksimalno dozvoljene vrednosti, a maksimalne vrednosti čađi zabeležene su u MK »Duško Radović« (kod Kičeva), Palilulska rampa, MK Božidar Adžija.

Rezultati ispitivanja kvaliteta ambijentalnog vazduha početkom januara takođe pokazuju da su vrednosti sumpordioksida ispod granične i tolerantne vrednosti na svim mernim mestima, dok su na pojedinim mestima (MK »Duško Radović«, Palilulska rampa, MK Božidar Adžija) zabeležene više koncentracije čađi.»

Zagađeniji vazduh najviše smeta hroničnim bolesnicima. U Institutu dodaju da su višegodišnja ispitivanja kvaliteta vazduha u Nišu pokazala da su koncentracije čađi uobičajeno povišene u sezoni loženja.

 

Povezane vesti