018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Za unapređenje ženskog preduzetništva (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Kako bi se unapredilo žensko preduzetništvo, uz pomoć članica ženske mreže Skupštine Srbije, osnovano je Udruženje preduzetnica i privrednica. Predsednica ovog udruženja Mirjana Đurđević kaže da je cilj povezivanje žena preduzetnica iz svih krajeva zemlje, kao i pomoć onim ženama koje žele da započnu biznis, ali im je potrebna podrška u realizaciji. Narodna poslanica Aleksandra Tomić ističe da bi razvoj ženskog preduzetništva trebalo da bude zakonski regulisan i dodaje da je ovo prvi put da žene preduzetnice imaju direktnu podršku Vlade i Skupštine Srbije.

Iako su na papiru žene ravnopravne sa muškarcima, to u realnosti nije tako, pa se žene i dalje u mnogim oblastima suočavaju sa brojnim predrasudama i njihov rad se manje vrednuje, kaže narodna poslanica Aleksandra Tomić. Podaci pokazuju da su od ukupnog broja preduzetnika samo 22% žene, a neretko se dešava da su i do 30% manje plaćene od muškaraca za isti posao. Ipak, to ne znači da su one loši rukovodioci i zbog toga im država mora više pomoći pri pokretanju biznisa.

Predsednica Udruženja privrednica i preduzetnica Mirjana Đurđević kaže da i sama uspešno vodi jednu građevinsku firmu već 22 godine, pa ističe da njeno iskustvo može biti od velike pomoći onim ženama koje imaju ideju, ali ne znaju kako da započnu biznis. Ona dodaje da je veoma značajno i to što imaju direktnu podršku narodnih poslanica.

Đurđević dodaje da je plan da se u zemlji osnuju četiri veća ogranka ovog udruženja, a kada je reč o Nišu, sve žene koje žele da započnu biznis mogu da se obrate za pomoć Biznis inkubator centru, koji će tesno sarađivati sa ovim udruženjem.

Povezane vesti