018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Za uklanjanje radioaktivnog gromobrana potrebno 196.000 dinara (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Više od 90 objekata u Nišu ima radioaktivne gromobrane, tvrde u inspekciji Nišavskog okruga. Prema nalogu Ministarstva energetike, zbog štetnog uticaja na okolinu, svi moraju biti uklonjeni do 23. maja ove godine. Problem je što je za uklanjanje gromobrana u Srbiji registrovan jedino institut u Vinči, a za taj posao traže 196.000 dinara.

Zgrada na Bulevaru Nemanjića br. 40 samo je jedna u nizu objekata, čijim je vlasnicima naloženo da u roku od mesec dana uklone gromobrane za koje je utvrđeno da emituju radioaktivno zračenje. U pitanju je europium, definisan kao zatvoren izvor jonizujućeg zračenja, kaže za NTV, Srđan Atanasković, predsednik skupštine stanara.

Prijavu je stanarima uputila MZ „Božidar Adžija“, a po nalogu Ministarstva energetike doneto je rešenje da se uputi prijava Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu bezbednost Srbije. Stanari su preduzeli sve neophodne mere i svesni su da se gromobran mora ukloniti, ali novac koji se od njih traži oni ne mogu da isplate.

Povezane vesti