018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Za sada časovi skraćeni u oko 60 odsto osnovnih i srednjih škola a dalje ? (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Naredna nedelja moze biti kljucna za prekid ili cak radikalizaciju strajka prosvetnih radnika u Srbiji, najavljuju iz cetiri reprezentativna sindikata prosvetara koji pune tri nedelje rade uz zakonski minimum procesa rada
U ovom trenutku, časovi su na pola sata skraćeni u oko 60 odsto osnovnih i srednjih škola u zemlji, a ukoliko se sindikati odluče na pooštrenje, završetak prvog polugodišta mogao bi da bude pod znakom pitanja.

Ako sindikati prosvetnih radnika donesu odluku da nastavnici koji štrajkuju ne zaključe ocene, prvo polugodište može da bude pod znakom pitanja. Ukoliko se to desi, to će biti odgovornost Vlade a ne zaposlenih u prosveti, prokomentarisala je za Nišku televiziju predsednica Samostalnog sindikata obrazovanja Niša Zorica Kitanović.
Neizvesnost završetka prvog polugodišta samo je jedan od scenarija o kojem se razmišlja, s obzirom da ni posle tri nedelje štrajka u školama nema značajnijih pomaka u pregovorima sa Vladom Srbije. Kitanovičeva, medjutim, ocenjuje da iako finalni dogovor nije postignut, kao pomak se može posmatrati i činjenica da pregovori uopšte postoje.
Prema najavama koje stižu iz Beograda, štrajkački odbor sva četiri reprezentativna sindikata prosvetara u utorak će doneti odluku da li će i na koji način radikalizovati štrajk, a osim mogućnosti da se ocene ne zaključe, razmatra se i potpuna obustava nastave u školama i izlazak prosvetara na ulice.