018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou

Komentari: isključeni

“Lokalna samouprava treba da izađe u susret ženama koje se bave politikom, zbog toga što su opterećenije od svojih kolega“, zaključak je okruglog stola pod nazivom “Podrška ženske parlamentarne mreže za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou“, koju je u Gradskoj opštini „Medijana“ organizovao beogradski Fond za političku izuzetnost, uz podršku Delegacije Evropske unije i ambasade Finske u Srbiji.

Na osnovu analize agencije EBART, poslanici u Narodnoj skupštini najčešće govore o pitanjima bezbednosti, budžetu i promenama poslovnika, dok se poslanice više javljaju na teme koje tretiraju socijalnu politiku, zapošljavanje i obrazovanje. Posle završene obuke, koju je organizovao beogradski Fond za političku izuzetnost, formirana je Ženska parlamentarna mreža, koju čine sve poslanice republičke Skupštine. One će svojim inicijativama i na lokalnom nivou, pokušati takav stereoptip da promene.

Gradska opština Medijana poštuje zakonske odredbe, kada je u pitanju učešće odbornica u njenom radu, ali je spremna da prihvati i nove inicijative.

-Predstavnice Ženske parlamentarne mreže, pored Saveta za rodnu ravnopravnost Opštine Medijana, obići će i druge Opštine u Srbiji, kako bi saslušale probleme odbornica i eventualno im olakšale rad - kaže Donka Banović, poslanica koja je na ovoj funkciji već četvrti mandat.

Što se tiče pomoći Ženske parlamentarne mreže, ona, između ostalog, može inicirati izmenu ili donošenje Zakona koji je u interesu svih žena, kao što je do sada bio slučaj u nekoliko navrata, i kada njihova politička pripadnost nije bila prepreka za jedinstveni nastup u parlamentu.

 

Povezane vesti