018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Za porast nasilja u porodici krivo društvo (VIDEO)

Porodica je prva institucija koja mora da prepozna problem pojedinca i izbori se sa tim, ali jedino uz snažnu podršku društva i institucija. Ovo je, kažu lekari Klinike za mentalno zdravlje, najbolji put da se smanji nasilje, koga je sve više i na ulici i u porodici. Poslednji slučajevi ubistva u Niškoj Banji i na Panteleju su više nego jasan signal da društvo mora da reaguje. Naredne nedelje biće potpisan Protokol o saradnji između Centra za socijalni rad, policije, škola i zdravstvenih ustanova.

Broj mentalnih oboljenja, uobičajen – socijalna psihijatrija, međutim, ima sve više pacijenata. Za više nasilja krivo je čitavo društvo – porodica, škola, institucije. Faktora je mnogo, gubitak posla, male plate, pad moralnih vrednosti – mediji, takođe, jer sve ovo prikazuju kao normalnu svakodnevicu.

Sve više maloletnih nasilnika, ali i sve više žrtava među decom. Zbog toga na svakoj od klinika za zaštitu mentalnog zdravlja postoje specijalni timovi. Kada se prepozna problem svi treba da se uključe u rešavanje.

Naredne nedelje predstavnici Centra za socijalni rad, policije, škola i zdravstvenih ustanova potpisuju Protokol o saradnji. Cilj je preventiva i efikasnije delovanje na terenu. Čeka se i da pravosuđe odradi svoj deo posla. Stručnjaci podsećaju – i nagrada i kazna deluju samo kada se izreknu na vreme.

Povezane vesti