018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Za nestašicu lekova kriv Zakon?

Komentari: isključeni

U državnim apotekama redovne gužve, a neki građani iz njih izlaze nezadovoljni. Duže vreme do nekih lekova teško dolaze, a zamene za njih, kažu, nisu odgovarajuće.

U niškim apotekama napominju da nekih lekova nema zbog problema u poslovanju proizvođača, pre svega zrenjaninske „Jugoremedije“, i beogradske „Galenike“. Na policama, između ostalih, nema lekova za astmu „aminofilin“ i „durofilin“,  kao ni antikoagulansa „sinkum 4“, ali je Agenciji za lekove poslat zahtev za hitnu isporuku.

Neki za nestašicu krive novi Zakon o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. aprila. Naime, Ministarstvo zdravlja predložilo je da državne apoteke do sprovođenja centralizovanih javnih nabavki 2014. budu izuzete od primene Zakona, ali u Upravi za javne nabavke smatraju suprotno. Zbog toga se trenutno troše samo zalihe.

U državnim apotekama u Srbiji očekuju dodatna tumačenja propisa, kako da organizuju tendere po novom Zakonu o javnim nabavkama, a lekove i pomagala neće naručivati dok se ta situacija ne razjasni.

Povezane vesti