018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Za kvalitetnije lečenje i rast nataliteta

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

“Ministarstvo zdravlja će finansijski pomoći da lečenje pacijanata na Ginekološko-akušerskoj i Hirurškoj klinici u Nišu, bude kvalitetnije“, rekao je, prilikom obilaska ovih klinika, državni sekretar Ministarstva zdravlja Miloš Jeftović. On je nagovestio i mogućnost da resorno ministarstvo odobri dodatna sredstva, kako bi i treći pokušaj veštačke oplodnje bio besplatan.

Poseta državnog sekretara Miloša Jeftovića niškoj Ginekološko-akušerskoj klinici, organizovana je u okviru plana Ministarstva zdravlja, koji promoviše rast nataliteta u Srbiji. On je tom prilikom najavio da će resorno Ministarstvo pomoći efikasniji rad i pružanje kvalitenijih usluga na ovoj klinici. Biće odobrena i dodatna sredstva, kako bi roditelji koji nemaju decu dobili mogućnost za još jednu besplatnu veštačku oplodnju, čime će broj ovog tretmana, na godišnjem nivou,u Nišu biti povećan sa 300 na 400.

Grad Niš, prošle godine je subvencionirao veštačku oplodnju kod 48 bračnih parova, a od početka ove, novac iz istog izvora dobilo je 15 parova.

Direktor Kliničkog centra, doc.dr Zoran Radovanović, naglasio je da je jedan od ciljeva poslovne politike vraćanje pacijentkinja iz privatnih ordinacija u državne klinike, jer za svoje lečenje godinama izdvajaju novac za zdrvstveno osiguranje.

Dr Bojan Lukić, direktor ginekološko-akušerske klinike, naglasio je da je proteklih meseci sprovedena reorganizacija rada, ali da je savremenija oprema neophodna.

Ovom prilikom je naglašeno da će niški Klinički centar uskoro dobiti novu magnetnu rezonancu za otkrivanje anomalija na unutrašnjim organima, dva digitalna rendgena i akcelerator za zračnu terapiju, ali da na svakoj klinici fali i po jedan ultrazvuk.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, najavio je i opremanje Hirurške klinike, koja radi u izuzetno teškim uslovima, konsatatujući na osnovu onoga što je video, da su donacije u priličnoj meri zaobilazile niški Klinički centar. Ovom prilikom, najavljeno je i da u dogledno vreme, lica koja nisu zaposlena, odnosno nisu pacijenti ove zdravstvene institucije, više neće moći da parkiraju automobile u dvorištu, jer je to vrlo često onemogućavalo transport pacijenata, opreme i potrošnog materijala.

Povezane vesti