018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Za dugoročan razvoj juga

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Kako bi se zaustavila migracija građana sa jugoistoka Srbije, pogotovo iz pograničnih delova zemlje, neophodan je ravnomerniji razvoj svih regiona – još jednom je ponovljeno, ovoga puta na međunarodnom skupu “Regionalni razvoj i demografski tokovi zemalja jugoistočne Evrope” na Ekonomskom fakultetu. Radove je predstavilo više od 100 stručnjaka iz zemlje i inostranstva.

Stručnjaci iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Rusije, Ukrajine i drugih zemalja. Jedno od glavnih pitanja je – da li ćemo kroz 30 godina imati za koga da raspravljamo o regionalnom razvoju, jer demografski tokovi pokazuju da je 37. 000 ljudi manje svake godine u Srbiji, od toga 85% Srba. To i ne čudi, ako znamo da je nezaposleno 26, 7 odsto građana, a poslenjih 12 godina prerađivačka industrija nije “mrdnula”. Poseban problem je, kažu, taj što je ekonomija previše koncentrisana u Beogradu   i južnoj bačkoj oblasti.

Mada nije uteha, istraživanja pokazuju da cela jugoistočna Evropa ima iste ekonomske probleme. Dakle, stručnjaci smatraju da ključ regionalne politike leži u jačanju infrastrukture, pomoći države manje razvijenim područjima i dugoročnom programu razvoja juga Srbije.

 

 

 

 

Povezane vesti