018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Za brži razvoj IT sektora

Komentari: isključeni
Tagovi:

Još dva dana traje rasprava o prvoj radnoj verziji programa državne podrške IT sektoru. Reč je o setu mera koje će Vlada Srbije usvojiti do kraja meseca, čime će se unaprediti industrija softvera i IT usluga, rekla je na sastanku sa predstavnicima niškog Klastera naprednih tehnologija, specijalna savetnica u Ministrastvu finansija i privrede, Jasna Matić.

Mere za podršku srpskoj industriji informacionih tehnologija uključuju projekte za početnike – „start up“ grantove do 25 000 evra, poreske olakšice softverskim kompanijama, zatim podršku izvoznicima softverskih proizvoda, unapređenje obrazovanja i zakonskih okvira, kao i predstavljanje potencijala srpske IT industrije stranim partnerima, kažu u Ministarstvu finansija i privrede.

Izvoz softvera iz Srbije u 2011. vredeo je oko dvesta miliona dolara, što je za oko šezdeset miliona dolara više od vrednosti izvezenih malina. Ovakav podatak ukazuje da perspektiva privrede, između ostalog, leži u razvoju informacionih tehnologija, gde Niš kao nekadašnji grad elektronike zauzima značajno mesto.

O načinima bržeg razvoja IT industrije na okruglom stolu govorili su predstavnici manjih i većih kompanija, obrazovnih institucija, komora, privrednih udruženja i Grada, kako bi izneli svoje komentare, zamerke i predloge, a koji će biti uzeti u obzir prilikom usvajanja državnog programa za podršku IT sektoru.

Povezane vesti