018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Za bolji život Srba u zemlji i dijaspori (VIDEO)

Komentari: isključeni

Srbija dobija veliku novčanu pomoć iz dijaspore, ali se ovo neće nastaviti ukoliko se nacionalni identitet u rasejanju izgubi, rekao je potpredsednik Skupštine dijaspore Saša Stojanović prilikom posete niškoj Kancelariji za dijasporu.

- Saradnja lokalne Kancelarije sa Skupštinom dijaspore je veoma značajna za rad ove ustanove – kaže šefica Tamara Ćirić.

Oko četiri miliona Srba živi i radi van granica matične države, a njihov glavni problem razlikuje se od onog sa kojim se svakodnevno bore građani Srbije. Nedostatak novca im ne otežava život, a velike sume deviza građanima Srbije upravo i pristižu iz dijaspore. Međutim, jezik, kultura i običaji se brzo gube, kaže potpredsednik Skupštine dijaspore Saša Stojanović i dodaje da je zadatak ovog tela upravo da očuva nacionalni identitet Srba u inostranstvu.

Skupština dijaspore postoji već 3 godine, a na poslednjoj sednici izabrano je novo rukovodstvo i počelo se sa stvaranjem boljih uslova života u dijaspori ali i u samoj zemlji. U niškoj Kancelariji kažu da Ministarstvo za dijasporu nedostaje, ali da im saradnja sa Skupštinom mnogo znači.

Za nepunih 6 meseci niška Kancelarija uspostavila je saradnju sa Višom tehničkom školom i Filozofskim fakultetom, čiji studenti pomažu u radu. Saradnja postoji i sa udruženjima iz dijaspore, a sve u cilju uspostavljanja bolje komunikacije sa lokalnom samoupravom, kažu u Kancelariji za dijasporu.

Povezane vesti