018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Za 10 godina kroz Biznis inkubator centar prošlo oko 1000 preduzeća (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Za posao zavarivača u niškom Biznis inkubator centru obučava se 8 radnika. Posle besplatne edukacije čeka ih posao u “Min-Tehno proces“-u, preduzeću koje posle osvojenog Evropskog, širi izvoz svojih proizvoda i na Afričko tržište.
Već nekoliko godina zavarivači su traženi na tržištu rada. Zbog toga se oni koji dugo čekaju na posao prijavljuju za prekvalifikaciju. Prekvalifikaciju finansira država. Proces prekvalifikacije državu košta od 700 do 1000 evra po kandidatu. Posle položenog testa svaki polaznik dobija i sertifikat priznat u Evropi.
Nekad državno preduzeće u stečaju sa 77 miliona dinara duga, “Min-Tehno proces“, prošle godine postaje vlasništvo subotičkog Eurogasa. Proizvodi široku paletu procesne opreme tražene na Evropskom i sve više na Afrićkom tržištu.
U Biznis inkubator centru ističu da bi mogli da edukuju i veći broj bravara i zavarivača, kada bi država redovnije isplaćivala novac.
Svoju delatnost u centru trenutno razvija 12 malih i srednjih preduzeća, koja u roku od tri godine treba da se osposobe za samostalan rad. Za poslednjih 10 godina kroz Centar je prošlo oko 1000 preduzeća. Najveći broj vlasnika otvarao je pekare, kafane, frizerske i salone za nadogradnju noktiju, koji zbog prezasićenja više nisu konkurentni na tržištu. Zbog toga stručnjaci ovog Centra budućim privrednicima preporučuju otvaranje proizvodnih zanatskih radnji i pogona.