018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vulin: Država izašla u susret i poslodavcima i sindikalcima (VIDEO)

Povećanjem minimalne cene rada za 5,2% koje će važiti od Nove godine nezadovoljni su i sindikati i poslodavci. Prvi smatraju da je reč o tek neznatnom povećanju, a drugi kažu da je to udar na već dovoljno osiromašene preduzetnike. Ministar rada Aleksandar Vulin uverava da je to, zapravo, srednje rešenje kojim je država izašla u susret i poslodavcima i sindikatima.

Najjeftiniji radni sat će od 1. januara iznositi 121 dinar. To znači da će u 2015. godini najniža zvanična plata biti nešto manja od 28 i po hiljada dinara. To je, smatraju sindikalci, nedovoljno za iole dostojanstven život u Srbiji.

Nasuprot sindikalcima, poslodavci se pribojavaju da će povećanje minimalca biti samo dodatni motiv za ilegalno poslovanje, što će i radnike dovesti u još nezavidniji položaj.

Osvrnuvši se na meru čija primena počinje od prvog januara, ministar rada Aleksandar Vulin kaže da je država ovime nastojala da izađe u susret i poslodavcima i sindikatima pa je, uprkos trendu smanjenja plata i penzija, najmanje plaćenima omogućila povećanje cene rada.

Podsećamo, poslednji put je minimalna cena radnog sata povećana aprila 2012. sa 102 na 115 dinara.

Povezane vesti

  • ivan

    dzabe sve to pa i danas ljudi potpisuju na minimalac a primaju na ruke znatno manje