018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vujović: Teret reformi moraju da podnesu svi

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će teret reformi morati da podnesu ne samo radnici i penzioneri, već sve ekonomske i socijalne grupe.

Ministar Vujović je, gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a, rekao da je cilj države ostao isti – da se do 2017. smanji deficit budžeta. Istakao je da teret reformi moraju da podnesu svi, a ne samo najugroženiji – radnici i penzioneri.

Da bi se do toga došlo teret će morati da podnesu svi, i neće se ići samo na smanjenje plata i penzija, već pre svega na suzbijanje sive ekonomije i dovođenje u red poslovanje javnih preduzeća, što je predstavlja i razliku u odnosu na predlog bivšeg ministra finansija Lazara Krstića, koji je predlagao da „udarac“ u prvoj godini podnesu zaposleni i penzioneri, naveo je Vujović.

„Ako bi svi plaćali akcize, carine, poreze, uštedeli bismo oko sto miliona evra. Ako bi se javna preduzeća dovela u red, uštedeli bismo još 200 do 300 miliona evra, a samim ti i smanjili potrebu smanjenja plata i penzija“, rekao je ministar.

Opcija smanjenja plata i penzija ipak ostaje, rekao je Vujovic i ukazao da je njegova radna hipoteza da se plate i penzije smanje za po 10 odsto, ali će o tome odlučiti vlada, jer je neophodno da se pronađe ona kombinacija mera koja će najpravilnije rasporediti teret reformi.

Kada je u pitanju poskupljenje cene struje, ministar smatra da poskupljenje nije rešenje i da se problemi ne mogu rešiti povećanjem cene električne energije.

Prema njegovim rečima, Zakon o radu, koji bi sutra trebalo da se nađe u parlamentu, omogućiće lakše zapošljavanje i veću mobilnost radne snage.

„Bez fleksibilnijeg Zakona o radu teško se može očekivati da novi investitori zapošljavaju novu radnu snagu.“, ocenio je Vujović.

Povezane vesti