018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vujović: Na meti Srbijagas, EPS, Železnice…

Komentari: isključeni

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da će na meti smanjenja subvencija naredne godine biti ne samo Srbijagas, već i Železnice, Elektroprivreda Srbije, kao i subvencija za poljoprivredu koje odvlače pare i resurse bez efekta.

“U narednoj godini će gro izmena koje ćemo imati biti upravo u domenu smanjivanja subvencija koje ne daju rezultat i bacanje su para”, izjavio je ministar u Skupštini prilikom rasprave o rebalansu budžeta.

On je ukazao da je u proteklih pet godina javni dug povećan za trećinu zato što država nije uspela da kontroliše tokove garancija i ostale posledice lošeg neefikasnog poslovanja javnih preduzeća.

Vujović je izjavio i da će Vlada Srbije u sa Međunarodnim monetarnim fondom razgovarati o uvođenju reda u javna preduzeća i da će to biti novina u razgovorima sa tom međunarodnom institucijom koji kreću početkom novembra.
“Novina ovog programa koji ćemo od početka novembra pregovarati sa MMf-om jeste da ne idemo samo na troškove, nego paralelno na ozbiljnu strukturnu meru da jednom za svagda uvedemo red u javna preduzeća”, izjavio je on.

Vujović je takođe napomenuo da će svim ministrima u Vladi Srbije plata biti smanjena deset odsto i da neće biti izuzetaka, ali i naveo da ne postoji zemlja u svetu u kojoj ministri imaju manju platu nego u Srbiji.
“Svi ministri, uključujući i mene će imati smanjenje plata od 10 odsto, nikakvih izuzetaka nema. Nigde u svetu nisu ministri relativno tako malo plaćeni kao ovde i mi ovo radimo iz osećaja dužnosti i obavaze prema svojoj zemlji, a ne zbog materijalne nagrade”, izjavio je Vujović.

On je upitao poslanike da mu nađu bar jednu zemlju u svetu u kojoj je” plata zaštićenog nivoa i penzija samo četiri puta manja od plate ministra”.
“Nađite jednu takvu u zemlju, priznaću javno da grešim. Zaštićena plata u tim zemljama je 1.500 dolara ili evra a ministiri imaju platu od 15.000-20.000 evra i više”, rekao je ministar.

On je izjavio i da ne sme da se stekne utisak da ova vlada ne vodi računa o penzionerima, jer će po rebalansu budžeta izdvojiti 251 milijardu dinara transfera za Fond PIO.
“To jesu su stečena prava po Ustavu, ali se u našem penzionom sistmemu naplaćuju iz tekućih prihoda. Mi dakle, 251 milijardu dinara iz budžeta odvajamo da pokrijemo razliku između doprinosa koje ljudi plaćaju i stečenih obaveza”, izjavio je Vujović, odgovarajući na konstataciju poslanika Nove stranke Vladimira Pavićevića da odlukom o smanjenju penzija Vlada zadire u ustavna prava penzionera.

(Tanjug)

Povezane vesti